joi, 31 mai 2012

Un strop de Isadora
























Cu ceva timp în urmă publicasem o poezie (http://www.ilincaistrate.blogspot.com/2011/08/fularul.html) închinată marei dansatoare, Isadora Duncan. Citind autobiografia ei am extras două citate:


Primul:
Poate că trecutul, prezentul şi viitorul nu sunt decât lung drum. Dincolo de fiecare cotitură, drumul continuă dar noi nu-l putem vedea şi atunci îl numim viitor. Dar viitorul este acolo demult şi ne aşteaptă.


Al doilea: 
Unde este adevărul unei vieţi omeneşti? Cine poate să-l descopere? Dumnezeu însuşi s-ar simţi încurcat. În mijlocul acestei nelinişti şi a acestei fericiri, a acestei urâţenii şi a acestei purităţi luminoase, acest corp de carne se simte mistuit de focul iadului sau transportat de eroism şi de frumuseţe. Unde este adevărul? Dumnezeu singur ştie asta, sau diavolul, dar cred ca sunt amandoi tot atât de nedumeriţi.

Câteodată, spiritul meu e ca un vitraliu, prin care zăresc frumuseţi minunate, culori de o bogăţie nebună; altădată, nu privesc decât prin sticle mohorâte şi cenuşii o grămadă de murdării care se cheamă Viaţa.

De ce nu putem să ne pătrundem pe noi înşine şi să scoatem gândurile fericite, după cum scafandrul aduce perle la suprafaţă, perle preţioase închise în tăcerea scoicilor aşa cum gândurile ne sunt pitite în adâncimile subconştientului!

Postez şi un preludiu preluat din opera "Tristan şi Isolda" scris de unul din compozitorii ei preferaţi - Richard Wagner, pe care marea dansatoare şi-a revelat graţia şi frumuseţea în reprezentaţiile de pe aproape întreg mapamondul:
 
 
 
Cu drag,
Ilinca.
 

Niciun comentariu: