marți, 14 august 2012

O inimă sub piatră (IV)






Privești o stea pentru că e luminoasă și pentru că e de nepătruns. Dar lângă tine se află o strălucire mai dulce și o taină mai mare: femeia.


II 
Noi toți, oricare am fi, avem făptura noastră dătătoare de viață. Dacă nu, ne lipsește aerul, ne înăbușim. Murim. E grozav să mori din lipsă de iubire. E o asfixiere a sufletului.


III 
Când dragostea a contopit și amestecat două ființe într-o unitate sfântă și îngerească, aceste ființe au găsit și taina vieții. Nu sunt decât cei doi termeni ai aceluiași destin; sunt două aripi ale unui singur suflet. A iubi inseamnă a pluti!
IV 
În ziua în care o femeie care trece prin fața ta răspândește lumină în mers, ești pierdut, iubești. Nu mai ai de făcut altceva decât să te gândești atât de neclintit la ea, încât să o silești să se gândească și ea la tine.
Ceea ce începe dragostea nu poate fi încheiat decât de Dumnezeu.
VI 
Adevărata dragoste își pierde capul, sau e încântată pentru o mănușă pierdută, pentru o batistă găsită și are nevoie de veșnicie pentru devtamentul și nădejdile ei. E alcătuită în același timp din infinitul mare și din infinitul mic.


VII 
Dacă ești piatră, fii magnet; dacă ești plantă, fii senzitivă; dacă ești om, fii iubire.
VIII 
Dragostei nu-i ajunge nimic. Dacă are fericirea, vrea raiul. Dacă are raiul, vrea cerul.

IX 
O, voi cei care iubiți, toate astea se cuprind în dragoste; să știți să le găsiți. Iubirea are, ca și cerul, contemplația, și  ceva mai mult decat cerul: voluptatea.
,,Mai vine la Luxemburg?"  ,,Nu, domnule." ,,În biserica asta ascultă liturghia?" ,,Nu mai vine aici." ,,Mai locuiește în casa asta?" ,,S-a mutat." ,,Unde locuiește acum?" ,,N-a spus unde."
Ce lucru cumplit să nu cunoști adresa sufletului tău! 


Victor Hugo






Cu drag,
Ilinca.



P.S.: Rămâneți aproape, mai avem unsprezece citate!




Niciun comentariu: