duminică, 19 februarie 2012

The Pillow Book



The Pillow Book sau Cartea de căpătâi un film extraordinar!  Este a treia oară când îl vizionez, a treia oară când rămân sub vraja lui. Pelicula este regizată de Peter Greenaway si îi are în distribuţie pe Vivian Wu şi pe Ewan McGregor. Un film cu grad mare de fineţe, erotism şi cultură de o delicateţe aparte.  Ce să mai - cu adevărat artistic!



 
 Povestea căutării lui Nagiko de desfăşoară pe baza jurnalului lui Sei Shonagon, o faimoasă curtezană care a trait cam acum o mie de ani. Nagiko este fiica unui scriitor; ea este un suflet ales -o femeie inteligentă cu simţ şi sensibilitate artistică bine dezvoltate, cu radacini sănătoase. Aparent, aţi putea spune că îşi caută un bărbat cu caligafie frumoasă dar de fapt vă las pe voi să vă daţi seama ce anume caută ea.



Iată şi câteva citate prezente în film. Ele sunt luate din cartea lui Sei Shonagon (pe care abia astept să o citesc!!):

I am certain that there are two things in life which are dependable: the delights of the flesh and the delights of literature. I have had the good fortune to enjoy them both equally.

Treat me like the page of the book.





 Ador The Pillow Book  pentru că povestea şi multe idei şi senzaţii mă caracterizează.

A! Dacă, după ce îl vizionaţi, vă gasiţi obsedaţi de coloana sonoră (ca şi mine de altfel), vă rog să accesaţi melodiile:


Divina şi senzuala Blonde - Patti Guesch



Jucăuşa şi haotica  La marquise - Patti Guesch







Cu drag,
Ilinca.

2 comentarii:

Nicoleta Dabija spunea...

Da, am primit si eu microbul din filmul asta! Cartea lui Sei Shonagon ti-o imprumut cu drag, Ilinca!

Profa spunea...

Te felicit pentru post, draga Sei Shonagon! :)) Si eu am vazut filmul de trei ori si l-as revedea de multe ori inca. E un film care-ti intra pe sub piele... :))