sâmbătă, 3 septembrie 2011

Trilologia Trois Couleurs / Provocare






















Şi mai am o provocare: să vă uitaţi la trilogia Trois Couleurs în regia lui  Krzysztof Kieślowski  şi să-mi spuneţi care film din triologie credeţi că e mai bun: cel albastru, cel alb sau cel roşu.

Triologia poartă numele culorilor steagului Franţei pentru că se bazează pe motto-ul Frantei "libertate, egalitate, fraternitate". Astfel, fiecare film are motto-ul lui. Este destul de bogat în simboluri care leagă dar şi diferenţiază poveştile. Bătrânii care se chinuie să pună sticle la reciclat şi legătura personajelor cu trecutul sunt simboluri comune.  

În Albastru joacă Juliette Binoche. Are o coloană sonoră care mă  obsedează. Simboluri: muzica, legătura cu trecutul redată prin imagini cu sky diving şi bungee jumping. Povestea începe cu o femeie a cărui soţ era un renumit compozitor.

Aici aveţi trailer.


În Alb joacă Julie Depy. Partenerul ei polonez este foarte simpatic! Aici, legătura cu trecutul este redată prin monedă şi prin bustul furat de la un anticariat din Paris. E despre o franţuzoaică şi un polonez care divorţează.




Roşu are ca protagonistă pe actriţa Irene Jacob. Stiloul şi uşile deschise sunt simbolurile principale. Acţiunea se petrece între o studentă care mai este şi model cu jumătate de normă şi între un judecător pensionat.


Eu nu aş vrea să vă dezvălui prea multe şi să stric astfel farmecul.


Cu drag,
Ilinca.

Niciun comentariu: