sâmbătă, 20 august 2011

Laurence Olivier (partea VI)


Noţiunile morale stricte ale lui Laurence se împacă greu cu tumultoasa pasiune pentru Vivien, care, şi ea duce o viaţă dublă, nu pe scenă, ci chiar în viaţa de zi cu zi. Dragostea lor nu cunoaşte limite. Timp de doi ani duc o viaţă lipsită de obligaţii matrimoniale. Setea lor rămâne de nestăpânit în ciuda întâlnirilor furişe prin studiouri discrete, în localităţi obscure şi prin cabinele de teatru. Toată lumea ştia de idila lor dar ei încercau să se ascundă de bârfe şi scandaluri.

În 1937, după apariţia pe ecrane a Fire over England, cei doi căutau oferte în care să fie distribuiţi împreună. Astfel, ei vor juca în Hamlet în cadrul companiei Old Vic, chiar în Danemarca, acolo unde a avut loc tragedia. Ca şi în Flăcări deasupra Angliei, cei doi oferă un spectacol nemaipomenit, căci dincolo de personaje răzbătea puternica dragoste febrilă care-i înconjura ca o aură.

Laurence a studiat foarte bine personajul, a citit cărţi şi a fost la psihologi care au analizat personalitatea lui Hamlet aşa cum reiese din piesă. Subtilităţile nu au fost înţelese de publicul care s-a aşteptat la o abordare tradiţională, dar cel mai important era că Hamlet i-a oferit lui Laurence ocazia unei performanţe de înaltă clasă, un impuls unui actor de talia lui.

Iată ce a spus criticul Felix Barker:  ”Ceea ce publicul avea să priceapă şi să aprecieze în cel mai înalt grad era că Hamletul lui Laurence Olivier poseda din plin scânteierea şi accesele de revoltă ale unei minţi mândre. El a fost un prinţ de fier şi nu un slăbănog ezitant. Au fost şi scăpări de duh de blândeţe, dar în locul patosului şi senzitivei palpitări (stil Gielgud), el iradia magnetism şi frământare fizică.”       

După spectacol, revin acasă, în Anglia. Ei vin hotărâţi să rupă legăturile matrimoniale, apăsaţi de greutatea situaţiei, mai ales că fiecare avea şi câte un copil: Vivien o fată de 5 ani iar Larry un baiat de un an. Oricum, divorţul avea să vină după câţiva ani. Cei doi au avut o perioadă cultivată cu succese în carieră. Laurence este recunoscut ca fiind un mare actor shakespearian iar Vivien e pe care sa-şi facă şi o carieră cinematografică. În ceea ce priveşte scena, punctul slab al lui Vivien era vocea slabă şi fără volum. Laurence s-a ocupat de voce ei şi şi-a folosit influenţa pentru a o impune; el era convins de calităţile ei actoriceşti.

Fără Laurence Olivier - cu ambiţia lui-, Vivien Leigh - cu tot talentul ei incontestabil – n-ar fi devenit acea legendară Vivien Leigh.

Vivien joacă în Călătorie suspectă şi Furtună într-un pahar cu apă şi Larry în Divorţul doamnei X. În 1937, cei doi filmează pentru 21 de zile, film care nu s-a bucurat de popularitate pentru că nu a avut premiera în acelaşi an cu Flăcări deasupra Angliei - când succesul era încă viu, ci mult mai târziu, peste câţiva ani.  


Divorţul doamnei X e o draguţă comedie de salon, una dintre primele pelicule color britanice. Laurence joacă pentru prima dată alături de Merle Oberon, vedeta zilei, şi de Ralph Richardson – prietenul său din teatru.

Am găsit filmul, pe care vi-l recomand. Îl găsesc simpatic şi relaxant. Nu mai comentez nimic despre gustosul de Laurence. 




Cu drag, 
Ilinca.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cred că acum mi-am întregit cunoştinţele despre Laurence Olivier cu informaţiile de la tine!

ilinca spunea...

Şi mai vin şi următoarele părţi...